Odżywianie

Sos salsa i jajka, bez żółtek.

Ogólna dyskusja na temat poprawnego odżywiania.

Moderatorzy: sp4rk, Ariel

Sos salsa i jajka, bez żółtek.

Postprzez ci3jk4 » 2013-01-21, 11:59

Przeglądałem sobie teraz trochę stron z przepisami i wynalazłem Takie coś
Między innymi mamy tu wzmiankę o sosie salsa który baaaardzo lubię.
Drugi podobny dla mnie to sos Sambal którego nauczyłem się w Indonezji, znając składniki obu wychodzi że w zależności od rodzaju sambala, też nadaje się jako ostra mało kaloryczna przyprawa [efekt zaostrzenia apetytu po ostrym jedzeniu pomijam, bo każdy ma swój rozum i może się kontrolować].

Tu moje małe, luźne tłumaczenie, jeśli ktoś miał by problemy z podaną wyżej stroną:

1.Salsa.
Idealna mieszanka pomidorów, cebuli i papryki.
Świetną rzeczą jeśli chodzi o salsę, jest jej niska kaloryczność i jednocześnie wysoka zawartość błonnika, w teorii nawet filiżanka sosu nie powinna wpłynąć negatywnie na naszą dietę.
Z drugiej strony jeśli zdecydujemy się na kupno gotowego sosu powinniśmy zwrócić uwagę na zawartość soli - "sekretnego" składnika większości puszkowanych sosów salsa.
Dużo lepiej jest zrobić sos samemu.
Wystarczy posiekać pomidory i cebulę, zmieszać z tak dużą ilością papryczek jalapeno i/albo czosnku. Doprawić do smaku pieprzem, solą i ewentualnie kalandrą i wrzucić wszystko do soku wyciśniętego z dwóch limonek [ewentualnie cytryn]. Odstawić na 30 minut do lodówki.

Ja generalnie jak na razie nie moge spróbować [ze zwględu na dietę dukana], ale pewnie za miesiąc będę to ładował do większość posiłków :mrgreen: , jako zastępstwo "maj preszys" keczupu :mrgreen:

Przepis, który pewnie każdy zna, a przypomniał mi się dziś podczas przeglądania strony pewnie przerobię jeszcze dziś.

2. Jajka, niegdyś uważane za skazę dla zdrowej diety, obecnie zyskują dużo lepsze opinie.
Niepodważalna jest wartość białek, więc jeśli odejmiemy z równania żółtka, jajko może okazać się małym, zdrowym, wysoko proteinowym "pojemnikiem" idealnym przy dostarczenia różnych rodzajów odżywczych wypełnień.

Przekrój kilka ugotowanych na twardo jajek i wydłub żółtka i zastąp je na przykład zmiksowanym na papkę twarogiem z dodatkiem musztardy, cyrry, czostnku, papryki, pieprzu i soli, czy innych przypraw które Ci opowiadają.
W ten sposób otrzymujemy bogatą w proteiny przekąskę, ze śladowymi ilościami tłuszczu i cholesterolu.
ci3jk4
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 186
Dołączył(a): 2012-12-22, 22:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Sos salsa i jajka, bez żółtek.

Postprzez biger » 2013-01-21, 13:52

na dukanie polecam stronę dosyć łatwe i przejrzyste przepisy http://dukan.blox.pl/html
bylem już na szczycie spadłem na dno a teraz muszę tam wrócić
Avatar użytkownika
biger
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 379
Dołączył(a): 2011-12-13, 08:52
Lokalizacja: Tarnów

Re: Sos salsa i jajka, bez żółtek.

Postprzez ci3jk4 » 2013-01-21, 14:24

Stronkę znam, parę razy coś mi się zdążyło z tamtąd ugotować.
Obecnie dużo mniej urozmaiconą dietę mam, ale to bardziej z braku czasu na gotowanie [zawsze mi to długo schodzi, 15 minutowy przepis zwykle z 45-60min robię ;p].
ci3jk4
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 186
Dołączył(a): 2012-12-22, 22:44
Lokalizacja: Gdańsk


Powrót do Odżywianie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron

Kto przegląda forum

Forum przegląda 1 użytkownik :: 0 zidentyfikowanych, 0 ukrytych i 1 gość (dane z ostatnich 3 minut)
Najwięcej użytkowników online (55) było 2015-02-26, 12:24

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość