Odżywianie

koktajle oraz makarony czyli dwa pytania

Ogólna dyskusja na temat poprawnego odżywiania.

Moderatorzy: sp4rk, Ariel

koktajle oraz makarony czyli dwa pytania

Postprzez favola24 » 2013-01-14, 17:09

Po każdym treningu robię sobie koktajle z jogurtu naturalnego (nie tego 0% tłuszczu)z bananem, jagodami, truskawki, szpinak, avocado.
Pytanie moje brzmi czy takie koktajle są ok? mogę bazować na koktajlach z diety strukturanej??

Druga sprawa to makarony.
W biedronce znalazłam taki makaron jak: makaron pastani. W składzie ma: semolina z pszenicy durum, woda.
Wartość odżywcza (w 100g):
Białko: 12,7g
Węglowodany: 69,3g
Tłuszcz: 1,6g
Kaloryczność: 357,0 kcal

Jak obliczyć jego wartość po ugotowaniu, bo domniemam,że to są wartości suchego makaronu.

raz w tygodniu można sobie poszaleć z makaronem??
favola24
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 92
Dołączył(a): 2013-01-07, 19:51

Re: koktajle oraz makarony czyli dwa pytania

Postprzez DeathEnder » 2013-01-14, 17:54

Ja jem makarony, kasze, ryże, ziemniaki cały czas. Rzecz jasna w rozsądnych ilościach, na porcję 50/75 gram. No i oczywiście bez sosów.
Makaron, kasze, ryż czy inne podobne produkty suche ważysz przed ugotowaniem. Ich wartości się tak bardzo nie zmieniają. Jedyne co to wzrasta indeks glikemiczny tych produktów wskutek obróbki cieplnej.
Te koktajle są jak najbardziej według mnie OK. Jest tylko jeden mały dylemat. Zbyt mała ilość protein jak na posiłek po treningowy.
A co do tego makaronu to jest spoko. Ale jeszcze lepszym źródłem węgli jest makaron z pełnego ziarna.
Finis Coronat Opus
Avatar użytkownika
DeathEnder
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 1853
Dołączył(a): 2012-03-04, 14:05

Re: koktajle oraz makarony czyli dwa pytania

Postprzez favola24 » 2013-01-14, 18:33

to z czym mam jeśc makaron??? jak robię to takie własnie z sosami pomidorowymi, może podpowiesz jak Ty jesz.
suchego to raczej tak nie bardzo.

Nad koktajlami będę pracować. zapamiętane. wiecej protein
favola24
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 92
Dołączył(a): 2013-01-07, 19:51

Re: koktajle oraz makarony czyli dwa pytania

Postprzez TuruTuru » 2013-01-14, 18:44

A ja myślę, że taki sos nie jest zły. Chyba, że zaprawiasz go białą mąką.


Bo np. ja wczoraj zrobiłam sobie taki sosik pomidorowy. Makaron ugotowałam al dente (im bardziej rozgotowany, tym wzrasta jego kaloryczność, gdzieś czytałam). Na patelnie wrzuciłam 1/3 puszki pomidorów krojonych (z biedronki :-D), do tego pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (planem była zmielona pierś, ale tak małej się nie opłacało) i dodałam bazylie i pierz ziołowy. Na koniec wymieszałam z makaronem. I wsio. Żadnego tłuszczu nie dodawałam, pomidory, pierś, makaron. Czy to takie złe? Myślę, że nie.
Avatar użytkownika
TuruTuru
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 598
Dołączył(a): 2012-08-30, 14:37
Lokalizacja: Wro

Re: koktajle oraz makarony czyli dwa pytania

Postprzez favola24 » 2013-01-14, 18:55

turu turu takie same danie robiłam własnie tydzień temu z tym,że nie dałam kuraka. Jutro w planach własnie miałam:
http://vitalia.pl/index.php/mid/118/fid ... ipe_id/781

co sądzicie?
favola24
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 92
Dołączył(a): 2013-01-07, 19:51

Re: koktajle oraz makarony czyli dwa pytania

Postprzez TuruTuru » 2013-01-14, 19:06

W przepisie jest sos pieczeniowy jasny - zrezygnowałabym jednak z tego.


Ja to próbuję sobie coś wymyślać. Kupiłam opakowanie tego makaronu z mąki durum, więc sama zastanawiam się co by z nim zrobić. Myślałam nad połączeniem go ze szpinakiem. Ogólnie ryba duszona ze szpinakiem jest pycha. Do tego możesz ugotować sobie ten makaron, chociaż ryż mi pasuje:) Polecam! :-)
Avatar użytkownika
TuruTuru
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 598
Dołączył(a): 2012-08-30, 14:37
Lokalizacja: Wro

Re: koktajle oraz makarony czyli dwa pytania

Postprzez favola24 » 2013-01-14, 19:34

nie no nie dam tego sosu pieczeniowego, nie używam takich rzeczy w zasadzie od zawsze, jedynie będąc nastolatką i mieszkając w bursie jadłam syfy, mam dziecko więc gotuje zdrowo pod nią.
takie przepisy zawsze modyfikuje.

szpinak mniam, chociaz córka nie toleruje
favola24
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 92
Dołączył(a): 2013-01-07, 19:51

Re: koktajle oraz makarony czyli dwa pytania

Postprzez Olcia » 2013-01-29, 18:53

A powiedzcie mi, czy można jeść kasze, ryż, kuskus cały czas? Od 3 dni nienajlepiej się czuje, jakbym była wzdęta.. i zastanawiam się czy właśnie nie takie daia są przyczyną.
"Walcząc jesteś zwycięzcą"
Avatar użytkownika
Olcia
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 40
Dołączył(a): 2013-01-17, 18:44
Lokalizacja: mazowieckie

Re: koktajle oraz makarony czyli dwa pytania

Postprzez sekcja.zwlok » 2013-01-29, 19:06

Ryż i kasza jak najbardziej. Kuskus to dość mocno oczyszczona pszenica, no ale jak nie masz nietolerancji glutenu to nie zaszkodzi.

Na wzdęcia polecam probiotyki łykać. Dobrze też robi jadanie kiszonych rzeczy, ale musza być niepasteryzowane, a gotowe w sklepie ciężko takie kupić. Zawsze jednak można sobie gar kapuchy zakisić i pojadać :-D

Ogólnie warto poeksperymentować i sprawdzić co konkretnie wzdyma. Na mnie np tak działają płatki owsiane i jabłka.
Avatar użytkownika
sekcja.zwlok
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 763
Dołączył(a): 2012-10-27, 21:48

Re: koktajle oraz makarony czyli dwa pytania

Postprzez Aggs » 2013-01-29, 19:57

A co do koktajli, to jak najbardziej OK, ale żeby podnieść zawartość białka (w końcu to po treningu), to radzę dowalić tam trochę twarogu. Będzie nieco gęstsze, ale za to dodasz białka. Bo w jogurcie niestety białka niezbyt dużo, jedyny plus to kultury bakterii.
http://subiektyw-nie.blogspot.com/ włóczęgi po różnych dziwnych miejscach
Avatar użytkownika
Aggs
Użytkownik
Użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył(a): 2012-07-28, 15:06
Lokalizacja: TG


Powrót do Odżywianie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron

Kto przegląda forum

Forum przegląda 1 użytkownik :: 0 zidentyfikowanych, 0 ukrytych i 1 gość (dane z ostatnich 3 minut)
Najwięcej użytkowników online (55) było 2015-02-26, 12:24

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość